Papirarbejde og masser af formelle regler ved dødsfald
Et dødsfald i familien gør det oftest vanskeligt at overskue alle de formelle ting, man faktisk skal igennem. Dødsfald skal anmeldes. Måske skal der oven i købet foretages en obduktion.
Dertil skal afdødes ejendele fordeles mellem arvingerne, noget der kan føre til familiestridigheder. Hvis dette sidste sker, kan det skabe mange udfordringer samt koste meget arbejde og tid. Og så er det ikke mindst opslidende på humør, energi og evnen til at genfinde en balance i livet efter et dødsfald.
Under alle omstændigheder er der masser af regler. Man kan finde en oversigt her:
Der er nogle mennesker, man skal kontakte straks: Lægen, hvis ikke dødsfaldet sker på hospitalet. Banken og borgerservice skal have det at vide med det samme. Borgerservice dog to dage efter dødsfaldet.
Reglerne fra borgerservice findes blandt andet her:
Dødsfald kan altså indberettes elektronisk eller ved fremmøde på kirkekontoret i afdødes sogn. Det sidste skal gøres, også selvom afdøde ikke var medlem af Folkekirken.
Bedemand skal bestilles og begravelse planlægges.
Forberedelser og opgaver
Når man skal møde de forskellige, eksempelvis bedemanden, skal man være forberedt. Der er en lang liste af punkter med ting, man skal have klart ved møde med bedemanden:
Boet hæfter for alle udgifter ved dødsfaldet, eksempelvis huslejen, Der gælder nogle specielle regler ved fripladsboliger og plejehjemsboliger. Reglerne kan findes her:
Der kan udpeges en bobestyrer som hjælper. Men ligesom med bedemanden, kommer der en regning med. Til gengæld får man lidt mere overskud af tid. En bobestyrer kan eksempelvis findes her:
Der er faktisk IKKE regler for tage fri fra arbejde i situationen
Nogle arbejdspladser giver betalt fri til, at man kan fokusere på disse opgaver. Men der er faktisk IKKE regler i lovgivning eller overenskomster, der sikrer sådanne muligheder. Det skal aftales individuelt med arbejdsgiveren.
Men for at være ærlig: Arbejde kommer til at fylde alt for meget, når man mest af alt har brug for at bearbejde sorgen og begravelsen. Så forsøg at finde denne tid i samarbejde med arbejdspladsen.
Tid til at bearbejde sorgen er vigtig
Denne tid kan bruges til at tænke over de positive minder, som man vil huske afdøde for. Samtidig giver den mulighed for, at man begynder at bearbejde sorgen.
Selvom nogen måske foretrækker at holde sorg inde i sig selv, er dette ikke altid være den bedste løsning. Det gøres faktisk oftest bedst ved at tale om afdøde og savnet med andre. Det kan være venner, kollegaer eller andre familiemedlemmer.
Nogle gange har man også brug for professionel hjælp. Det skal der også være plads til.
Da der er mange kulturer i Danmark, er der mange måder at højtideligholde et dødsfald eller en begravelse.
Det vigtigste for et menneske, som oplever at miste en, man holder af, er at kunne genfinde balancen og glæden ved det levende. Det kan tage tid. Derfor er det vigtigt, at man får mulighed for at kunne tage tid væk fra arbejde og den pulveriserende hverdag.
Derfor bør man prioritere at finde denne tid i stedet for at forsøge at glemme.